Angelique Haker (40), pedagogisch medewerker op een peutergroep.
‘Ik ben heel anders naar mijn werk en kinderen gaan kijken en dat gaf mij de uitdaging waar ik wel zin in had na al die jaren.’

Angelique werkt al  20 jaar als pedagogisch medewerker op een peutergroep. Ondanks haar ervaring en haar idee dat een training niet veel meer zou toevoegen volgde ze toch de basistraining VVE bij Impact met een verrassend resultaat.

‘Eigenlijk dacht ik dat de basistraining niet zo veel zou toevoegen, omdat ik al zo lang in de kinderopvang werk. Gelukkig was het tegendeel waar! Ik vond de training heel leerzaam en inspirerend. Ik ben heel anders naar mijn werk en de kinderen gaan kijken en dat gaf mij de uitdaging waar ik wel zin in had na al die jaren.

Zit meer in dan ik dacht
Ik ben me veel bewuster geworden van mijn handelen met de kinderen. Omdat je tijdens de training heel erg ingaat op de verschillende ontwikkelingsgebieden, leer je met een bredere blik naar kinderen te kijken en te luisteren. Daardoor zie en hoor je dus ook meer. Ik was bijvoorbeeld geneigd om vrij snel te antwoorden voor een kind als ik iets vroeg. Door kinderen langere denktijd te geven, komen ze vaak tot heel mooie en onverwachte antwoorden. Zo merkte ik dat er soms veel meer in kinderen zit dan ik dacht. Een activiteit die ik in gedachten heb, kan daardoor soms ook een heel andere kant opgaan. Heel uitdagend om daar snel op in te spelen en te improviseren. 

Andere kijk
Ook de inrichting bekijk ik nu met een andere blik. Ik kijk beter naar de hoeken en de materialen daarin en bedenk wat ik kan veranderen of verbeteren. Door materialen toe te voegen in de bouwhoek die daar eigenlijk niet ‘horen’ zie je dat de kinderen tot heel ander spel komen. Dat deed ik voor deze training echt nooit . Wat ook is veranderd, is dat ik bewuster omga met het dagritme. We nemen de dag vaker door met de kinderen en ik merk dat het hen veel houvast geeft. Het geeft de kinderen rust en ik merk dat ze daardoor ook meer opgaan in hun spel. Het grappige is dat ik dit in mijn privé leven ook toepas. Ik kijk vooruit naar wat ik die week wil gaan doen en kijk ook altijd even terug of alles is gelukt. De kennis die ik al had is door de training verbreed. Eigenlijk heeft het een nieuwe dimensie gegeven aan mijn werk, dat had ik echt niet verwacht! Door deze uitdaging haal ik ook het beste uit de kinderen, want ik vraag me steeds af hoe ik nog beter kan aansluiten bij hun ontwikkeling.’

Benieuwd hoe jij je zelf verder kunt ontwikkelen met Impact?
Bekijk hier ons aanbod.